"Posiłek w szkole i w domu" - dofinansowanie dla Szkoły Podstawowej w Dobrzyniu nad Wisłą

Ss5NUzBGZd2h8EcjZqgbMGRtZruMuCw8BnojPgcDgcDofD4XA4HA6Hw+FwOBwOh8PhcDgcDofD4XA4HA6Hw+FwOBwOh8PhcDgczoD4X+5IJG32fzWJAAAAAElFTkSuQmCC

Gmina Dobrzyń nad Wisłą w dniu 25 czerwca 2025 r. podpisała umowę na realizację zadania w ramach Wieloletniego Rządowego Programu „Posiłek w szkole i w domu” na lata 2024–2028. Celem programu jest wsparcie samorządów w tworzeniu bezpiecznych i komfortowych warunków do nauki, wychowania i opieki poprzez organizację stołówek oraz miejsc do spożywania posiłków w szkołach podstawowych.
Całkowity koszt realizacji zadania – 75.669,00 zł, kwota dofinansowania – 60.169,00 zł przy wkładzie własnym finansowym w wysokości 15.500,00 zł.
Dzięki pozyskanym środkom możliwe będzie doposażenie funkcjonującej stołówki przy Szkole Podstawowej im. Marii Konopnickiej w Dobrzyniu nad Wisłą.
Doposażenie w zakresie urządzeń gastronomicznych wpłynie na polepszenie standardu przygotowywania posiłków i jednocześnie ułatwi i usprawni pracę personelu. Zakup profesjonalnego sprzętu gastronomicznego pozwoli na znaczną poprawę procesu żywienia uczniów w szkole.  Nowoczesne wyposażenie i sprzęt dobrej jakości stworzą możliwość do zwiększenia ilości i jakości przygotowywanych i wydawanych posiłków.
Wymagane profesjonalne urządzenia gastronomiczne to m.in.:

  • piec konwekcyjno parowy + osprzęt do pieca 1 szt.
  • szafa chłodnicza przeszklona 1-drzwiowa 2 szt.
  • mikser planetarny 3-biegowy 1 szt.
  • maszynka do mielenia mięsa 1 szt.
  • obieraczka do ziemniaków 1 szt.
  • termosy 10 szt.
  • mikser ręczny 1 szt.
  •  zmywarka do naczyń 1 szt.
  •  regał magazynowy, modułowy 1 szt.
  •  patelnia uchylna, elektryczna 1 szt.
  •  taboret elektryczny

Ponieważ ilość wydawanych posiłków wzrasta,wymiana istniejących i dokupienie dodatkowych stołów i krzeseł (łącznie 11 stołów i 66 krzeseł) umożliwi większej ilości dzieci spożywanie posiłków podczas jednej przerwy. 
Pozyskane środki przyczynią się do podniesienia jakości wydawanych posiłków i stworzenia jeszcze lepszych warunków żywienia dla uczniów.